Cabaran berniaga online 2018

Apakah cabaran peniaga online pada 2018? Seperti pada tahun tahun yang lepas, berniaga secara talian mempunyai rentak pengguna yang berbeza beza. Pelbagai platform perniagaan seperti FbAds,Google Adwords,Intsgram dan macam macam lagi. Pengguna terakhir sekarang pun sudah pandai memilih dari segi harga dan servis. Apa kita perlu buat?

Adakah Platfrom seperti FBads masih relevan?

Sekarang ni platform seperti Fbads selalu berubah ubah irama. Ramai juga yang pening kerana jumlah reach juga semakin berkurangan dan terpaksa berbelanja lebih untuk mendapatkan reach yang tinggi. Begitu juga dengan Google Adwords.

Kenaikan kos beriklan juga menjejaskan peniaga online kerana saingan. Mereka perlu kira segala kos untuk mendapatkan jumlah ROI yang baik. Kalau kos operasi dah melebihi, mereka perlu membuat sesuatu.

Platform yang digunakan untuk carian di google

Sifat membuang harga pula bukan satu penyelesaian. Sekiranya produk hanya pada owner sahaja tak apa tapi jika menggunakan ejen, semakin besar masalah. Jangan ingat dengan cara begini boleh mendapatkan jualan yang banyak tetapi akan mendatangkan masalah kepada peniaga peniaga yang lain.

Penyelesaian?‚Äč

Banyak cara sebenarnya tetapi bukan berniaga di Shopee atau Lazada atau Ebay. Kalau diperhatikan jika korang nampak,apa 3 syarikat ni buat? Perasan ke tidak? Banyak jualan setiap hari/bulan. Walaupun terkenal tetapi platform berbayar juga mereka perlukan. Apa yang mereka perlukan ialah database... 

Umpan yang selalu mengena setiap kali  

Akan datang saya akan menulis posting kenapa database sangat penting bagi peniaga peniaga online. Saya Onche mempunyai hampir 200k database dan masih lagi bertambah sehingga ke hari ini.  Nak tahu bagaimana saya dapatkan begitu banyak? Tunggu posting yang akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *